Cum putem stopa declinul insectelor polenizatoare sălbatice?

Declinul insectelor polenizatoare pune în pericol disponibilitatea alimentelor, prosperitatea noastră viitoare și natura. Instituțiile UE, precum și multe țări, regiuni și orașe europene au lansat mai multe inițiative pentru a aborda această chestiune, dar rămân multe probleme de rezolvat.
Cum soluționăm provocările în materie de implementare și cum avansăm cu acțiuni concrete?
Nu este o întrebare ușoară, dar oferă un subiect de dezbatere interesant. Aceasta este misiunea încredințată unui număr de 100 de tineri europeni selectați aleatoriu, cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani. În calitate de membri ai Adunării ei vor formula recomandări de politică în perioada septembrie 2025-martie 2026.
Dar, întrucât această problemă afectează pe toată lumea, dorim ca la dezbatere să participe toți cetățenii.
Aflați cum puteți participa la discuție și de ce este important să o faceți.
De ce contează polenizatorii?

Printre insectele polenizatoare sălbatice se numără albinele solitare, bondarii, sirfidele, fluturii, moliile, viespile și chiar și gândacii! Deși trec aproape neobservate, aceste insecte sunt mult mai importante pentru societățile umane și pentru natură decât ar sugera dimensiunile lor mici. Aproximativ 4 din 5 culturi și plante cu flori sălbatice au nevoie de polenizatori pentru a răspândi polenul și pentru a se înmulți.
Dincolo de acest rol, insectele sunt, de asemenea, importante pentru controlul dăunătorilor și sănătatea solului, fiind totodată o parte necesară a lanțului alimentar.
Când aceste insecte intră în declin – din cauza schimbării destinației terenurilor, a agriculturii intensive și a utilizării pesticidelor, a poluării mediului, a speciilor alogene invazive și a schimbărilor climatice – există consecințe la nivelul multor ecosisteme, ceea ce afectează biodiversitatea, producția de alimente, economia și, în cele din urmă, bunăstarea oamenilor. Prin urmare, pentru a proteja insectele polenizatoare este nevoie să abordăm o rețea complexă de provocări sociale și de mediu.
Care este miza pentru cetățeni?

Întrucât viețile noastre sunt profund legate de soarta polenizatorilor, deciziile cu privire la acțiunile necesare ar trebui să facă obiectul unei ample dezbateri publice.
Securitatea alimentară este o chestiune de importanță existențială, dar tipurile de alimentele pe care le producem și modurile de producție au consecințe culturale și economice importante. Protejarea acestor insecte va influența, de asemenea, modul în care gestionăm zonele verzi – de la grădinile noastre private, până la parcuri publice și rezervații naturale. Ca multe alte aspecte ale crizei de mediu, declinul insectelor polenizatoare ne face să reflectăm asupra unor întrebări mai importante cu privire la relația dintre societățile noastre și lumea vie.
Tinerii sunt cu siguranță mai interesați de această dezbatere, deoarece vor trăi cea mai mare parte a vieții lor cu consecințele crizei și cu deciziile pe care le luăm astăzi – sau cu absența acestor decizii. Acesta este motivul pentru care Adunarea va reuni cetățeni tineri. Dar, întrucât discuția este relevantă pentru noi toți, această platformă va crea un spațiu pentru schimburi mai ample cu toată lumea.
Calendar
- Iunie - septembrie 2025Dezbatere online
Extinderea dezbaterii prin colectarea experiențelor și a preocupărilor cetățenilor
- 26 – 28 septembrie 2025Prima sesiune a Adunării (Bruxelles)
Explorarea subiectului și stabilirea direcției
- Octombrie – noiembrie 2025Dezbatere online
Generarea de idei și colectarea de exemple
- 5 – 7 decembrie 2025A doua sesiune a Adunării (Bruxelles)
Examinarea opțiunilor și analiza provocărilor, începerea procesului de elaborare a recomandărilor
- Ianuarie – februarie 2026Dezbatere online
Reflecții asupra propunerilor inițiale ale Adunării
- 6 – 8 martie 2026A treia sesiune a Adunării (Bruxelles)
Finalizarea recomandărilor
Toată lumea este invitată să participe la discuții!

În următoarele câteva luni, această platformă le va permite cetățenilor din întreaga Europă să facă schimb de opinii și experiențe pentru a crea un spațiu de dezbatere cu adevărat interactiv.
Toți cei interesați sunt așteptați să se implice în discuții și să reflecteze pe marginea ideilor în curs de elaborare. Așa ne putem asigura că luăm în considerare o gamă cât mai largă de preocupări, nevoi și perspective.
Discuția de pe platformă va fi legată de deliberările Adunării, pentru a garanta că cele două procese se îmbogățesc reciproc.
Veți putea contribui aici, pe Platforma de implicare civică. Urmăriți acest spațiu!
Ce putem aștepta de la Adunare?

Tinerii membri ai Adunării își vor începe demersul învățând despre principalele provocări cu care se confruntă conservarea polenizatorilor.
Dar își vor folosi cea mai mare parte a timpului dezbătând perspective, identificând soluții și analizând noi modalități de abordare a provocărilor.
Pentru a înțelege mai bine contextul politic și social, membrii Adunării vor colabora, de asemenea, cu politicieni, cu părți interesate și cu reprezentanți ai societății civile.
În cele din urmă, vor elabora recomandări pentru instituțiile UE și alți factori de decizie, precum și pentru părțile interesate relevante.
Adunarea reprezintă, de asemenea, o ocazie de a reflecta asupra rolului pe care îl poate juca tineretul, pe termen lung, în guvernanța aspectelor de mediu la nivelul UE, alături de instituțiile europene.
Informații suplimentare
Aflați mai multe despre polenizatori, despre importanța lor și despre amenințările cu care se confruntă, consultând publicația dedicată polenizatorilor (Future Brief) și alte surse de informații.
Aflați mai multe despre activitatea desfășurată deja de UE.
Descoperiți cum ar arăta lumea noastră fără insecte polenizatoare: Parcul polenizatorilor.