Voit lisätä omaan kontribuutioosi kuvan (jpg-, jpeg- tai png-muodossa). Kommentteihin ei toistaiseksi voi liittää kuvia. Kontribuutioihin ja kommentteihin voi lisätä myös hyperlinkin esimerkiksi verkkosivulle tai pdf-asiakirjaan. Tällaista ulkoista sisältöä ei kuitenkaan oteta huomioon foorumikeskustelun raporteissa tai analyyseissa.
Kontribuution laatija voi muokata omia julkaisujaan 30 minuutin kuluessa julkaisemisesta. Tämän jälkeen muokkaaminen ei ole mahdollista. Kontribuution voi kuitenkin poistaa kokonaan.
Muiden kirjoittajien kontribuutioita ei ole mahdollista muokata, mutta voit ottaa niihin kantaa ja lisätä omia ehdotuksiasi kommenttitoiminnon avulla.
Kontribuutioista ja kommenteista tuotetaan konekäännös EU:n kaikille virallisille kielille pian julkaisemisen jälkeen. Viiveen pituus riippuu siitä, miten paljon käännöspyyntöjä järjestelmässä kulloinkin on.
Vuoden aikana käsiteltävien aiheiden lukumäärästä ja kunkin keskustelun aikataulusta päättää Euroopan komissio. Aiheille ei ole asetettu vuotuisia vähimmäismääriä eikä keskusteluille vakiokestoa.
Äänestäminen ei toistaiseksi ole mahdollista, mutta tällainen toiminto saatetaan ottaa vastaisuudessa käyttöön. Foorumin käyttäjät voivat kuitenkin osoittaa kannattavansa muiden keskustelijoiden kontribuutioita eli foorumin termein suositella niitä.
Kansalaisvaikuttamisfoorumin päätavoitteena on antaa suurelle yleisölle mahdollisuus osallistua EU:n päätöksentekoon. Foorumi on osa Kerro mielipiteesi -portaalia, jossa on kaksi muutakin osiota, joiden kautta kansalaiset voivat osallistua EU:n päätöksentekoon. He voivat myös osallistua eri politiikanaloihin liittyviin kuulemisiin sekä tukea eurooppalaisia kansalaisaloitteita.
Kontribuution voi poistaa napsauttamalla peruutuspainiketta. Kontribuutio on edelleen näkyvissä, mutta se on merkitty peruutetuksi. Sitä ei siis enää oteta huomioon keskustelussa.
Jos haluat, että kontribuutiosi poistetaan alustalta pysyvästi, voit ottaa yhteyttä moderointitiimiin sähköpostitse osoitteessa moderationopensourcepolitics [dot] eu (moderation[at]opensourcepolitics[dot]eu).
Aiheet valitaan toistaiseksi Euroopan komission toimintaohjelman aiheista, sillä foorumin tarkoituksena on tuoda kansalaisten ääni kuuluviin meneillään olevissa päätöksentekoprosesseissa. Jos kansalaiset haluavat nostaa komission asialistalle jonkin uuden aiheen, he voivat tehdä eurooppalaisen kansalaisaloitteen.
Foorumikeskustelusta laaditaan sen päätteeksi analyysi, joka julkaistaan foorumissa kaikkien nähtäville. Jos foorumin aihe liittyy johonkin osallistavaan prosessiin, jonka yhteydessä osallistujat tapaavat myös kasvokkain, foorumissa esitetyt näkökannat otetaan huomioon myös tässä prosessissa, esimerkiksi eurooppalaisen kansalaispaneelin keskusteluissa. Foorumikeskustelujen pohjalta toteutetuista toimista julkaistaan tietoa foorumissa, ja kansalaispaneelien työn tuloksista laaditaan raportti, joka julkaistaan yhdessä asiaa koskevan komission lainsäädäntö- tai toimenpide-ehdotuksen kanssa.
Foorumiin on tarkoitus luoda luokkia tätä varten (ks. kontribuutioiden analysointi edellä). Kontribuutiot näkyvät foorumin käyttäjille toistaiseksi sattumanvaraisessa järjestyksessä jokaisella käyntikerralla, jottei mikään kontribuutio saisi muita enemmän näkyvyyttä ja tämän myötä enemmän lukijoita.
Foorumin keskustelujen tuloksista laaditaan raportti, joka julkaistaan foorumissa. Vastaavia raportteja on laadittu Euroopan tulevaisuuskonferenssin ja aiempien eurooppalaisten kansalaispaneelien tuloksista.
Kyllä, foorumissa saatetaan järjestää kyselyjä joistain yksittäisistä aiheista.
Kansalaisvaikuttamisfoorumi ei ole täysin uusi foorumi. Sen pohjana on EU:n toimielinten yhteisesti järjestämän Euroopan tulevaisuuskonferenssin digitaalinen alusta, jonka ulkoasua on uudistettu, sillä uusi foorumi on yksinomaan Euroopan komission hanke. Aiemman alustan toimintoja kehitettiin myös tulevaisuuskonferenssista saatujen kokemusten perusteella.
Kansalaisvaikuttamisfoorumissa on hyödynnetty Euroopan tulevaisuuskonferenssin monikielistä digitaalista alustaa. Se puolestaan perustui avoimen lähdekoodin Decidim-verkkoalustaan, jolla edistetään osallistavaa demokratiaa.
Decidim-alustan valintaan päädyttiin erilaisten avoimen lähdekoodin verkkoalustojen perusteellisen analyysin jälkeen. Analyysissa arvioitiin noin 20:n eri alustan soveltuvuutta ja teknisiä ominaisuuksia ennalta määriteltyjen kriteerien pohjalta. Näitä olivat mm. alustan potentiaali virittää ja ylläpitää keskustelua, moderointivälineet, osallistujien näkökantojen analysointi ja yhteenveto, monikielisyys, käyttäjien todentamismekanismit, skaalattavuus, yhteentoimivuus, saavutettavuus, EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen vaatimukset, tietojen omistajuus, turvallisuus ja lisensointimalli.
Kansalaisvaikuttamisfoorumi perustuu avoimen lähdekoodin Decidim-verkkoalustaan, jonka avulla edistetään osallistavaa demokratiaa: https://decidim.org/. Decidim on laajalti mukautettavissa ja konfiguroitavissa oleva verkkoalusta, jossa on käytettävissä monia erilaisia osallistavia moduuleja. Niitä voidaan edelleen räätälöidä ja yhdistää kunkin prosessin tarpeiden mukaan.
Kansalaisvaikuttamisfoorumin käyttäjien todentaminen tapahtuu Euroopan komission EU Login -todentamispalvelun avulla. Yksi tämän palvelun eduista on, että sen kautta voi tunnistautua useisiin komission tietojärjestelmiin. Jos sinulla on jo EU Login -tili johonkin toiseen komission hallinnoimaan järjestelmään, voit kirjautua samoilla käyttäjätunnuksilla Kerro mielipiteesi -portaaliin, jossa on kolme osiota: kansalaisvaikuttamisfoorumi, eurooppalainen kansalaisaloite sekä julkiset kuulemiset ja kansalaispalaute. Rekisteröitymiseen vaaditaan vain toimiva sähköpostiosoite, joten jokaisen on helppo tulla mukaan keskusteluun.
Kullakin EU-maalla on oma todentamisjärjestelmänsä, joten niiden avulla foorumiin kirjautuminen olisi erittäin hankalasti toteutettavissa. Eri EU-maissa käytössä olevat kansalliset todentamisjärjestelmät eivät myöskään toimi saumattomasti maiden rajojen yli. EU Login -palvelun ansiosta käytössä on vain yksi järjestelmä, jota kuka tahansa voi käyttää sijainnista tai kansalaisuudesta riippumatta.
Foorumi on avoin kaikille EU:n kansalaisille. Kun kannanottoja ja kommentteja kerätään näin laajalta yleisöltä ja keskusteluun osallistumisesta on tehty mahdollisimman helppoa, kannanottoja ja kommentteja saadaan muiltakin kuin ammattimaisilta edunvalvontaryhmiltä. Foorumissa esitetyistä kannanotoista tehtävässä analyysissa pystytään myös tunnistamaan, onko taustalla tällaista edunvalvontaa.
Foorumissa käytetään Euroopan komission EU Login -todennuspalvelua. Yksi käyttäjä pystyy toki perustamaan EU Login -järjestelmään useita tilejä eri sähköpostiosoitteilla, mutta kontribuutioista tehtävässä analyysissa voidaan tunnistaa samankaltaiset tai identtiset julkaisut ja mahdolliset lobbauspyrkimykset. Foorumissa on tehokas moderointipolitiikka, jolla torjutaan häirintää, roskapostia ja muita kyberhyökkäyksiä.
Foorumissa julkaistujen kontribuutioiden (esim. ehdotusten ja kommenttien) analyysi tehdään osittain automaattisesti tekstinlouhintavälineillä, joiden toimintaa valvoo ja tulosten validoinnista vastaa ihminen. Käytössä on siis myös manuaalinen analyysi. Automaattisessa analyysissa käytetään seuraavia perusteita:
Luokitus: kontribuutiot luokitellaan niissä käytettyjen avainsanojen perusteella keskustelulle määriteltyjen prioriteettien mukaisesti
Ryhmittely: toisiinsa liittyviä kontribuutioita kootaan ryhmiin
Samankaltaisten kontribuutioiden tunnistaminen, jotta koordinoidut vaikuttamispyrkimykset voidaan havaita helpommin.
Mahdollisuuksien mukaan käytetään argumentointirakenteiden louhintatekniikoita ja muita keinoja, joilla tunnistetaan lähempää tarkastelua vaativia julkaisuja.
Kyseessä on pääasiassa kvalitatiivinen analyysi, mutta siinä otetaan yhtenä tekijänä huomioon myös suositusten ja kommenttien lukumäärä.
Kansalaisvaikuttamisfoorumin tiimoilta järjestetyn verkkoseminaarin sisältö ja muuta tiedotusmateriaalia tulee saataville myös itse foorumiin.
Euroopan komissio pyrkii levittämään tietoa yleisölle monin tavoin. Foorumin keskustelunaiheista tiedotetaan useilla eri kampanjoilla. Komissio kannustaa myös kaikkia levittämään sanaa ja kutsumaan oman lähipiirinsä mukaan keskusteluun.
Foorumi on avoin kaikille käyttäjille. Eri organisaatiot voivat esittää foorumissa näkökantojaan samaan tapaan kuin kuka tahansa yksittäinen osallistuja ja julkaista tietoa järjestämistään tapahtumista ja niissä käydyistä keskusteluista. Näin tehtiin myös Euroopan tulevaisuuskonferenssin yhteydessä.
Data on avoimesti saatavilla, jotta edistetään kansalaisten osallistumista politiikkaan ja yhteiskuntaelämään. Samalla halutaan edistää hallinnon avoimuutta ja julkisen sektorin tiedon saatavuutta ja uudelleenkäyttöä. Lisätietoa Euroopan komission avoimen datan politiikasta on saatavilla täällä.