Start van het burgerpanel over de nieuwe Europese begroting
Komend weekend komen 150 burgers uit heel Europa in Brussel bij elkaar voor de eerste sessie van het Europees burgerpanel over de nieuwe Europese begroting.
Zij zullen bespreken hoe EU-geld moet worden ingezet om de uitdagingen van een snel veranderend wereld aan te pakken en de levenskwaliteit van Europese burgers te verbeteren.
Op de laatste bijeenkomst in mei zullen de deelnemers het over een reeks aanbevelingen eens moeten worden. Die aanbevelingen worden bij de Europese Commissie ingediend en moeten helpen bij haar toekomstige werk aan de EU-begroting.
De plenaire vergaderingen op vrijdag (14:30 u - 18:30 u) en zondag (9:00 u - 13:00 u) kunnen via webstreaming worden bijgewoond.

De toekomst samen vormgeven: debat over intergenerationele rechtvaardigheid
Stel je eens voor: een EU waar generaties de handen ineenslaan voor een bloeiende samenleving. Hoe ziet die er volgens jou uit? En wat moet er nu gebeuren om dat waar te maken?
De Europese Commissie nodigt je uit om mee te werken aan een baanbrekende strategie voor intergenerationele rechtvaardigheid.
Gebruik dit platform om te vertellen wat je wilt dat er in de strategie staat, wat volgens jou belangrijk is en wat er nog mist.

Debat geopend: deel je mening over de EU-begroting
Wij willen jouw mening horen bij het bepalen van de toekomstige begroting van de Unie. Heb je ideeën over hoe de Europese begroting een rechtstreeks en positief verschil kan maken in jouw leven?
In 2025 zal de Commissie een voorstel indienen voor een nieuwe Europese langetermijnbegroting vanaf 2028, waarover het Europees Parlement en de lidstaten vervolgens een besluit zullen nemen.

- Jongerenbeleidsdialogen
Niet langer roepen in de woestijn? Dat gaat veranderen! Onlangs hebben jongeren uit de hele EU en de rest van de wereld in echte, live gesprekken hun mening met ons gedeeld.
Nu is het aan jou.
- Intergenerationele rechtvaardigheid
Stel je eens voor: een EU waar generaties de handen ineenslaan voor een bloeiende samenleving. Hoe ziet die er volgens jou uit? En wat moet er nu gebeuren om dat waar te maken?
Deel je mening en discussieer met anderen.
- Een nieuwe Europese begroting
Wij willen jouw mening horen bij het bepalen van de toekomstige begroting van de Unie. Heb je ideeën over hoe de Europese begroting een rechtstreeks en positief verschil kan maken in jouw leven?
Deel je mening over de toekomstige EU-begroting en praat met andere burgers.
Wat is het platform voor burgerparticipatie?
Dit is een speciale plek waar je kunt deelnemen aan en debatteren over EU-beleid dat ons allemaal aangaat.
Jouw feedback is een belangrijk onderdeel van ons beleidsvormingsproces. Ieders mening telt en wij willen graag die van jou horen.
Dankzij realtimevertaling kun je in elk van de 24 officiële talen van de EU deelnemen en het gesprek aangaan met je medeburgers. Laten we samen bouwen aan Europa!
Fasen van de burgerparticipatie
- ParticipatieOnlinebijdragen
Burgers creëren, becommentariëren en stemmen over bijdragen op het burgerparticipatieplatform
- BeraadslagingenEU-Burgerpanels
Bijdragen worden meegenomen in de Europese burgerpanels en in het Europese beleidsvormingsproces
- Follow-upActie ondernemen naar aanleiding van aanbevelingen van burgers
Op bijdragen wordt nader ingegaan via discussies op basis van regelmatige verslagen
- FeedbackTransparante communicatie over de resultaten
Burgers worden geïnformeerd over beleidsmaatregelen
Je kunt deelnemen door bijdragen te plaatsen of bijdragen van anderen te becommentariëren of te onderschrijven. Je kunt dit doen in een van de 24 officiële EU-talen naar keuze, dus ook in het Nederlands. Je moet eerst inloggen via EU Login. Zie de EU Login-pagina om een account aan te maken.
Zodra je bent aangemeld, kun je je eigen bijdrage toevoegen door op “Nieuwe bijdrage +” te klikken. Dan vul je de titel en inhoud van je bijdrage in. Die moet tussen 150 en 1500 tekens lang zijn.
Je kunt ook op een bijdrage reageren of er een “onderschrijven”. Een “onderschrijving” is vergelijkbaar met het “liken” van een post op andere sociale media.
Je bijdragen verschijnen meteen online. Daarom moet je voldoen aan de voorwaarden voor deelname.
Wij beschermen je persoonsgegevens. Dat werkt zo:
Deze vragen gaan over het platform voor burgerparticipatie: de functionaliteit, technische specificaties, inhoud, thema’s, enz.
Europese burgerpanels
Een belangrijke doelstelling van de Europese Commissie is meer burgerparticipatie in haar democratische processen en beleid. Daarom heeft de Commissie Europese burgerpanels opgericht als een vast onderdeel van het democratische leven in de EU.
Elk burgerpanel bestaat uit 150 willekeurig gekozen burgers uit alle 27 EU-lidstaten. Dit laat de diversiteit van Europa zien. Ook jonge generaties komen aan bod. De panels doen aanbevelingen over belangrijke beleidsmaatregelen die ons allemaal aangaan.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot huidige en toekomstige panels.
